Geschiedenis

Het Rembrandt Theater werd in 1954 gebouwd aan het Velperplein, op de plek waar daarvoor het Telegraaf en Telefoongebouw stond. Dat werd in de oorlog vernietigd. De beeldbepalende plek, de vernieuwende stijl en het succes van de bioscoop maakten het Rembrandt Theater tot een van de symbolen van de Arnhemse wederopbouw. 

Het gebouw is een ontwerp van de  Arnhemse architecten C. Nap en G.J. van Ede. Het gebouw heeft een functionalistische stijl, met veel typerende jaren vijftig accenten. Bijzonder zijn de Italiaanse natuurstenen gevelelementen met reliëfs van de hand van John Grosman. Hij maakte ook de mooie sgraffitowand in de bovenfoyer. 

Het Rembrandt theater groeide snel uit tot een geliefde ontmoetingsplek voor Arnhemmers. Tussen 1955 en 1983 was Het Rembrandt Theater het decor van het internationale filmfestival van Arnhem. De ‘Filmweek Arnhem’ was nationaal en internationaal een begrip in die tijd.  Toen de bezoekersaantallen in de bioscopen in de jaren zeventig terugliepen is de foyer omgebouwd tot Chinees Restaurant Tong Fang om zo de exploitatie rendabel te houden.

Begin jaren negentig nam het bioscoopbezoek weer toe. In 1996 werd het Rembrandt Theater volledig gerenoveerd waarbij twee nieuwe verdiepingen aan het gebouw werden toegevoegd om extra filmzalen te creëren. Toen Pathé het pand in 2015 verliet voor de nieuwe locatie bij Arnhem Centraal kwam Rembrandt leeg te staan. Een poging om als Stadsbioscoop Rembrandt door te starten mislukte. Op 31 december 2016 sloten de deuren van het theater opnieuw.  

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen rondom het Rembrandt Theater? Meld je dan hieronder aan voor onze nieuwsbrief. De eerste editie is medio juni 2021 gepland.